ЗАТРПАНИ КАНАЛИ ВЕЛИКА ОПАСНОСТ
24.02.2015

НЕОПХОДНО ОДРЖАВАТИ КАНАЛЕ ЗА ОДВОД ОТПАДНИХ ВОДА

Бербатово је само једно од петнаест села на територији Градске општине Палилула у којем ће до краја месеца бити уређени и очишћени канали за одвод атмосферских вода. Радови су већ отпочели, а све у циљу превентивног деловоња и спречавања могућих поплава и клизишта.

„Чишћење канала у селу Бербатово само је једна у низу општинских активности везаних за надзор и праћење уређења водотокова и одводних канала на подручију општине Палилула- истакао је Бобан Џунић, председник општине , који је са својим сарадницима и извођачем радова био на терену. За чишћење река и потока „другог реда“, као што је познато, одговоран је Град односно Управа за пољопривреду и развој села, али смо ми, као одговорно општинско руководство одлучили да подстакнемо мештане на акцију и уз помоћ друштвено одговорних фирми кренули у чишћење сеоског канала, како се сценарио из Обреновца не би поновио и на територији наше општине-нагласио је председник Џунић.

Годинама уназад становници Бербатова имају проблеме са одводом атмосферских вода. Након већих киша и снегова у овом селу стварају се бујични потоци, уништава се асфалт а вода се слива и до околних села. На првом месту, плави се суседни Габровац. То угрожава и наш сеоски водовод. Зато су мештани помоћ затражили од руководства општине Палилула. Ово није сређивано задњих тридесет година и прави нам велике проблеме, каже мештанка Бербатова Биљана Крстић.

Градска општина Палилула одлучила је да мештанима села помогне, па ће у овом селу бити очишћено око 2 км канала за одвод атмосферских вода, на потезу од школе у селу Бербатово ка манастиру Св.Тројице у Габровцу. Акције на уређењу речних корита и канала почеле је чишћењем корита Габровачке реке, а биће настављена чишћењем канала у Вукманову, Габровцу, а затим и у моравским селима на територији ове општине. ( Д.Видојковић, ЕКОполис)

РТВ Белами - Очишћени канали у Бербатову